English

There can’t be many other mixed developments which mix a 5,000-seat auditorium with a working retail centre in quite such a monumental and astonishing way. The vast auditorium is perched 40 metres up in the air on a forest of slanting concrete legs around and between whose lower reaches twine several floors of shops and eateries from whose levels snake a series of staircases and escalators up to pre-performance spaces and bars adjacent to the theatre. The great cathedral in which all these transiting theatre-goers, shoppers and casual fast food patrons conduct their activities is open to the humid Singaporean atmosphere and yet its climate is pleasant, controlled mostly by the shape of the building.The building is a collaboration between two private organisations, Rock Productions, the commercial arm of a charismatic church, the New Creation Church and a hard nosed and experienced Singapore developer CapitaLand Mall Asia Limited.They agreed to build a property with 24,000 square metres of rentable floor space and a state of the art performance venue for an audience of 5,000 people in a floor space of 38,000 square metres. Supporting this is 24,000 sq m of retail space on four levels.The first big surprise of Andrew Bromberg at Aedas's design is that the enormous 5,000-seat auditorium, by far the largest such auditorium in Singapore, is propped up at the top of the building by vast, raking columns. Its underbelly serves as the ceiling for the 33 m high grand cathedral, open to the elements but sheltered from them by the bulk of the auditorium above.The second very pleasant surprise is that in the hot wet humid Singapore climate and in the vast open spaces of the grand space and its surrounding open shop fronts the passive, sustainable environmental controls actually work. It is possible to register a difference in free air temperature by walking from one zone in the Grand Foyer to another so it seems likely that something has worked.The cladding also contributes to the building's sustainable credentials. Sourced in China where the panels were pre-assembled, the glazing units are high performance triple sheets of glass with a mylar interlayer which reduces solar gain and creates a translucent appearance.This is such an exceptional building which meets its almost impossible brief of combining utterly different functions in one coherent and heroic structure in a way that nobody from either Western or Eastern architectural traditions could have possibly imagined.

Feature Project (tick if this is a featured project): 
Project Status (Required for project creation): 
Services (Required for project creation) : 
Location (Required for project creation): 
Thumbnail (Required for project creation) (Image size 450 x 365): 
Location Text (Required for project creation) : 
one-north / Singapore
Hover Image (Required for project creation) (Image size 450 x 365): 
Background Image (Required for project creation)(Image size 2052x1410) : 
Completion Year (Required for Project Creation) if applicable: 
2012
Url Alias: 
the-star
Project Info (Required for project creation): 
Label En: 
Completion year
Label Sc: 
竣工年份
Value En: 
2012
Value Sc: 
2012
Label En: 
Gross area of the entire development
Label Sc: 
建筑面积
Value En: 
62,000 sq m
Value Sc: 
62,000 平方米
Label En: 
Director
Label Sc: 
董事
Value En: 
Andrew Bromberg at Aedas
Value Sc: 
Andrew Bromberg at Aedas
Location Text Sort: 
one-north / Singapore
Awards (Required for project creation) (if applicable) : 
Description: 
Certificate of Excellence, Architecture (Professional) Mixed-Use<br/>Certificate of Excellence, Architecture (Professional) Commercial, Retail or Office
Title: 
A&D Trophy Awards 2014
Description: 
Finalist, Built Retail Project Award
Title: 
Cityscape Awards for Architecture in Emerging Markets 2014
Description: 
Winner, Best Global Project, Retail / Mixed-use Developments
Title: 
ENR Global Best Projects Awards 2014
Description: 
Merit Award, Building Outside Hong Kong
Title: 
Quality Building Award 2014
Description: 
Golden Winner, Architecture, Building and Structure Design
Title: 
A' Design Awards 2013 - 2014
Description: 
Silver, Best Retail and Leisure Development
Title: 
MIPIM Asia Awards 2013
Description: 
Finalist, Completed Buildings, Culture, Theatres
Title: 
World Architecture Festival (WAF) Awards 2013
Description: 
Finalist, Best Shopping Centre
Title: 
MIPIM Awards 2013
Description: 
Finalist, Future, Leisure Led Development Projects
Title: 
World Architecture Festival (WAF) Award 2012
Description: 
Finalist
Title: 
The Chicago Athenaeum, International Architecture Awards 2012
Description: 
Commended, Mixed Use Projects
Title: 
MIPIM Architecture Review Future Project Awards 2010
Description: 
Winner, Future Commercial / Mixed Use Projects
Title: 
Cityscape Awards for Architecture in Emerging Markets 2010
Description: 
Winner, Architecture Award, Asia Pacific<br/>5-Star, Architecture Award, Singapore
Title: 
Asia Pacific Commercial Property Awards 2009
Description: 
Finalist, Architecture Award
Title: 
International Property Awards 2009
Description: 
Finalist, Public Amenity: Commercial Buildings
Title: 
ARCASIA Awards for Architecture 2016
Title Sc: 
2016年ARCASIA 建筑大奖
Description Sc: 
公众设施商业大厦入围
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
The Star
one-north / Singapore
Completion year
2012
Gross area of the entire development
62,000 sq m
Director
Andrew Bromberg at Aedas

There can’t be many other mixed developments which mix a 5,000-seat auditorium with a working retail centre in quite such a monumental and astonishing way. The vast auditorium is perched 40 metres up in the air on a forest of slanting concrete legs around and between whose lower reaches twine several floors of shops and eateries from whose levels snake a series of staircases and escalators up to pre-performance spaces and bars adjacent to the theatre. The great cathedral in which all these transiting theatre-goers, shoppers and casual fast food patrons conduct their activities is open to the humid Singaporean atmosphere and yet its climate is pleasant, controlled mostly by the shape of the building.

The building is a collaboration between two private organisations, Rock Productions, the commercial arm of a charismatic church, the New Creation Church and a hard nosed and experienced Singapore developer CapitaLand Mall Asia Limited.

They agreed to build a property with 24,000 square metres of rentable floor space and a state of the art performance venue for an audience of 5,000 people in a floor space of 38,000 square metres. Supporting this is 24,000 sq m of retail space on four levels.

The first big surprise of Andrew Bromberg at Aedas's design is that the enormous 5,000-seat auditorium, by far the largest such auditorium in Singapore, is propped up at the top of the building by vast, raking columns. Its underbelly serves as the ceiling for the 33 m high grand cathedral, open to the elements but sheltered from them by the bulk of the auditorium above.

The second very pleasant surprise is that in the hot wet humid Singapore climate and in the vast open spaces of the grand space and its surrounding open shop fronts the passive, sustainable environmental controls actually work. It is possible to register a difference in free air temperature by walking from one zone in the Grand Foyer to another so it seems likely that something has worked.

The cladding also contributes to the building's sustainable credentials. Sourced in China where the panels were pre-assembled, the glazing units are high performance triple sheets of glass with a mylar interlayer which reduces solar gain and creates a translucent appearance.

This is such an exceptional building which meets its almost impossible brief of combining utterly different functions in one coherent and heroic structure in a way that nobody from either Western or Eastern architectural traditions could have possibly imagined.

Winning Awards
2016
Finalist, Public Amenity: Commercial Buildings
2013
Finalist, Completed Buildings, Culture, Theatres
Finalist, Best Shopping Centre
2012
Finalist, Future, Leisure Led Development Projects
Finalist
2010
Commended, Mixed Use Projects
Winner, Future Commercial / Mixed Use Projects
2009
Winner, Architecture Award, Asia Pacific
5-Star, Architecture Award, Singapore
Finalist, Architecture Award
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
Next Project
The Star
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
View Our Projects