The North Star Mixed-use Development in Beijing has two towers. The office tower more than 100m high, guards an innovative, popular six storey shopping podium which sits on two levels of basement car parking.Designed by Andrew Bromberg at Aedas this was a competition win, his first building in China.North Star liked the design from the first day. So Bromberg had two or three design meetings and hardly any other involvement from the company. But there was agreement about the symbolism.Bromberg says, 'The façade and the glass portions of the building are exceptional and this fact has sometimes led me to use glass more than I normally would. In a place like Beijing there is pollution in the air which is easily cleaned from glass. But glass is very economical from a maintenance point of view. Its use diminishes heating and energy loads including artificial light. The tower façades on this scheme are in insulated glass with Low-E coating and the podium's laminated glass with reflective coating is used to reduce solar heat gain.As is the frequent case with new buildings in China the scheme has its own well understood symbolism and the client liked the symbolism of water.The controversial geodesic glass roof reaches high over the middle of the podium and cascades down between glass bluffs like a waterfall above the entrance doors through whose lower reaches people come and go. Water stands for money and cascading water stands for cascading money to the credit of the owners and tenants and presumably to the customers.A six-level shopping mall represents new thinking about the nature of shopping. The Western view is that two floors are around the maximum for good retail interaction. And the snaking of the geodesic skylight across the roof of the podium has a very real function. Its extent is essential because without a generous clear glass ceiling it would be difficult for light to penetrate down six floors through the voids in each floor level to ground level.One of the points of having access to all sides of the mall was that a railway station was scheduled for the north side of the development and the point of the design was that people would come out of the station and go straight into the mall. The whole design was about bringing that energy into the shopping mall.The interior is a complex arrangement of aerial walkways and of bifurcated vistas as the different islands and coves of the plan come into view of the pedestrian shopper.The exact route to a particular shop is not always immediately apparent so that searching for it involves exploring, drifting past rivals and certainly purveyors of alternative products in which the shopper may become interested. The experience of North Star is surely to do with serendipity which is one of the sources of the pleasure of shopping.

English
Feature Project (tick if this is a featured project): 
Project Status (Required for project creation): 
Services (Required for project creation) : 
Location (Required for project creation): 
Thumbnail (Required for project creation) (Image size 450 x 365): 
Location Text (Required for project creation) : 
Beijing / PRC
Hover Image (Required for project creation) (Image size 450 x 365): 
Background Image (Required for project creation)(Image size 2052x1410) : 
Completion Year (Required for Project Creation) if applicable: 
2010
Url Alias: 
north-star-mixed-use-development
Project Info (Required for project creation): 
Label En: 
Completion year
Label Sc: 
竣工年份
Value En: 
2010
Value Sc: 
2010
Label En: 
Gross area of the entire development
Label Sc: 
建筑面积
Value En: 
161,780 sq m
Value Sc: 
161,780 平方米
Label En: 
Director
Label Sc: 
董事
Value En: 
Andrew Bromberg at Aedas
Value Sc: 
Andrew Bromberg at Aedas
Location Text Sort: 
Beijing / PRC
Awards (Required for project creation) (if applicable) : 
Description: 
Certificate of Excellence, Architecture (Professional) Mixed Use
Title: 
Perspective Awards 2012
Description: 
Gold Award, Best Design Award
Title: 
China’s Outstanding Architectural Design & Planning Award 2011
Description: 
Innovation Award
Title: 
Shanghai Commercial Real Estate Professional Committee of ASSC 2011
Description: 
Winner, Mixed use Architecture Award, Asia Pacific <br/>5-Star, Mixed use Architecture Award, China
Title: 
Asia Pacific Commercial Property Awards 2010
Description: 
Highly Commended, Built Commercial / Mixed Use Projects
Title: 
Cityscape Awards for Architecture in Emerging Markets 2010
Feature Project What we do: 
Feature Project Discipline: 
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
North Star Mixed-use Development
Beijing / PRC
Completion year
2010
Gross area of the entire development
161,780 sq m
Director
Andrew Bromberg at Aedas

The North Star Mixed-use Development in Beijing has two towers. The office tower more than 100m high, guards an innovative, popular six storey shopping podium which sits on two levels of basement car parking.

Designed by Andrew Bromberg at Aedas this was a competition win, his first building in China.

North Star liked the design from the first day. So Bromberg had two or three design meetings and hardly any other involvement from the company. But there was agreement about the symbolism.

Bromberg says, 'The façade and the glass portions of the building are exceptional and this fact has sometimes led me to use glass more than I normally would. In a place like Beijing there is pollution in the air which is easily cleaned from glass. But glass is very economical from a maintenance point of view. Its use diminishes heating and energy loads including artificial light. The tower façades on this scheme are in insulated glass with Low-E coating and the podium's laminated glass with reflective coating is used to reduce solar heat gain.

As is the frequent case with new buildings in China the scheme has its own well understood symbolism and the client liked the symbolism of water.

The controversial geodesic glass roof reaches high over the middle of the podium and cascades down between glass bluffs like a waterfall above the entrance doors through whose lower reaches people come and go. Water stands for money and cascading water stands for cascading money to the credit of the owners and tenants and presumably to the customers.

A six-level shopping mall represents new thinking about the nature of shopping. The Western view is that two floors are around the maximum for good retail interaction. And the snaking of the geodesic skylight across the roof of the podium has a very real function. Its extent is essential because without a generous clear glass ceiling it would be difficult for light to penetrate down six floors through the voids in each floor level to ground level.

One of the points of having access to all sides of the mall was that a railway station was scheduled for the north side of the development and the point of the design was that people would come out of the station and go straight into the mall. The whole design was about bringing that energy into the shopping mall.

The interior is a complex arrangement of aerial walkways and of bifurcated vistas as the different islands and coves of the plan come into view of the pedestrian shopper.

The exact route to a particular shop is not always immediately apparent so that searching for it involves exploring, drifting past rivals and certainly purveyors of alternative products in which the shopper may become interested. The experience of North Star is surely to do with serendipity which is one of the sources of the pleasure of shopping.

Winning Awards
2011
Gold Award, Best Design Award
Innovation Award
2010
Winner, Mixed use Architecture Award, Asia Pacific
5-Star, Mixed use Architecture Award, China
Highly Commended, Built Commercial / Mixed Use Projects
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
Next Project
North Star Mixed-use Development
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
View Our Projects