Andrew Bromberg at Aedas designed this office building known as the Sandcrawler, whose name was voted by Lucas animators who were about to move into the building.The plan of the nine-storey building is an extended and bent V shape with the core close to the base of the V in response to the shape of the site and the desire to allow landscape to flow under the building.The tapering wings are offices and are 19 metres at their extremities. On the fifth and sixth floors is a double height space with a 100-seat cinema which is fronted by a giant shiny black version of Darth Vader's helmet. The top floor has the quality of a warehouse with a very high sloping ceiling festooned with pipes and the underside of an enigmatic staircase. The slope reflects the slope of the roof called for by the master planning shape rules governing the site.Enclosed by the open wings is a landscape lush with foliage from Muar and Perak in nearby Malaysia. It has secret paths and streams running through the dense planting and into rock pools around which lunchtime strollers may sit. Originally the courtyard was intended as an outdoor cinema but when the client discovered they would have to provide toilets and provide other services they decided on the theme of an overgrown planet.Overhead a third of the V shaped gap between the office wings is crossed by glazing and long aluminium louvres. On either side the elevations step down, each floor overhanging the next and the ends of the wings have a more exaggerated stepping, emphasised by what are effectively small open greenhouses draping hanging planting in a series of cascades.This external glass wrapping defines the external shape of the building. It has a sleek metallic quality and the great shimmering skin is bent around the nose and sides, cut away at the lower edges and left flying in the wind at each ragged end of the tapering V-shaped plan – which incidentally has an average net to gross area efficiency of more than 80 per cent.There are several special things about this suave and sophisticated building. The ground level entrance lobby occupies the 'nose' of the floor with the concierge desk in front of the hitech metal lifts. The curved perimeter of the lobby has an extraordinary continuous adzed timber seat in Malaysian timber which is jointed with wooden butterfly joints at seemingly random intervals – actually where a join was needed during installation.The other is the top floor loft which has the rough finish and unprescriptive layout of an artist's warehouse conversion with a very high sloping roof, random pipework, the underside of a mysterious stairway whose beginning and end are invisible.

English
Feature Project (tick if this is a featured project): 
Project Status (Required for project creation): 
Services (Required for project creation) : 
Location (Required for project creation): 
Thumbnail (Required for project creation) (Image size 450 x 365): 
Location Text (Required for project creation) : 
one-north / Singapore
Hover Image (Required for project creation) (Image size 450 x 365): 
Background Image (Required for project creation)(Landscape Image size 2052x1410) (Portrait Image Size 675x900): 
Completion Year (Required for Project Creation) if applicable: 
2013
Url Alias: 
sandcrawler
Project Info (Required for project creation): 
Label En: 
Completion year
Label Sc: 
竣工年份
Value En: 
2013
Value Sc: 
2013
Label En: 
Gross area of the entire development
Label Sc: 
建筑面积
Value En: 
21,468 sq m
Value Sc: 
21,468 平方米
Label En: 
Director
Label Sc: 
董事
Value En: 
Andrew Bromberg at Aedas
Value Sc: 
Andrew Bromberg at Aedas
Location Text Sort: 
one-north / Singapore
Awards (Required for project creation) (if applicable) : 
Description: 
Mention, Public Amenity: Commercial Buildings
Title: 
ARCASIA Awards for Architecture 2015
Description: 
Finalist, Best Non-Public Use Project (Commercial)
Title: 
Blueprint Awards 2015
Award: 
Description: 
Merit Award, Commercial Building Outside Hong Kong
Title: 
The Hong Kong Institute of Architects Annual Awards 2014
Description: 
Finalist, 5A Grade Office/ Grade A Office (Built)
Title: 
READesign China Award 2014
Description: 
Gold, Best Office & Business Development
Title: 
MIPIM Asia Awards 2014
Description: 
Certificate of Excellence, Architecture (Professional) Commercial, Retail or Office
Title: 
A&D Trophy Awards 2014
Description: 
Winner, Design Of The Year
Title: 
President’s Design Award Singapore 2014
Description: 
Honor Award
Title: 
2014 AIA Northwest and Pacific Region Design Awards
Description: 
Finalist, Commercial Building of the Year
Title: 
Leading European Architects Forum (LEAF) Awards 2014
Description: 
Finalist, Completed Office
Title: 
World Architecture Festival (WAF) Awards 2014
Description: 
Finalist, Best Office and Business Development
Title: 
MIPIM Awards 2014
Description: 
Finalist, Best Future Building of the Year
Title: 
Leading European Architects Forum (LEAF) Awards 2012
Description: 
Gold Winner, Best Futura Projects
Title: 
MIPIM Asia Awards 2011
Description: 
Winner, Future Commercial/ Mixed Use Projects
Title: 
Cityscape Awards for Architecture in Emerging Markets 2011
Description: 
Finalist, Future Projects and Commercial Projects
Title: 
World Architecture Festival Award 2011
Description: 
5-Star, Best Office Architecture Award, Singapore
Title: 
Asia Pacific Commercial Property Awards 2011
Description: 
Best New Global Design
Title: 
The Chicago Athenaeum, International Architecture Awards 2011
Description: 
Honorable Mention, Commercial Architecture
Title: 
American Architecture Prize 2016
Title Sc: 
2016年美国建筑大奖
Description Sc: 
商业建筑荣誉奖
Description: 
Silver Winner, Architecture, Building and Structure Design
Title: 
A' Design Awards 2016-2017
Title Sc: 
2016 - 2017年A'设计奖
Description Sc: 
建筑, 楼宇及结构设计, 银奖
Feature Project What we do: 
Feature Project Discipline: 
Hero Banner Style: 
Landscape
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
Sandcrawler
one-north / Singapore
Completion year
2013
Gross area of the entire development
21,468 sq m
Director
Andrew Bromberg at Aedas

Andrew Bromberg at Aedas designed this office building known as the Sandcrawler, whose name was voted by Lucas animators who were about to move into the building.

The plan of the nine-storey building is an extended and bent V shape with the core close to the base of the V in response to the shape of the site and the desire to allow landscape to flow under the building.

The tapering wings are offices and are 19 metres at their extremities. On the fifth and sixth floors is a double height space with a 100-seat cinema which is fronted by a giant shiny black version of Darth Vader's helmet. The top floor has the quality of a warehouse with a very high sloping ceiling festooned with pipes and the underside of an enigmatic staircase. The slope reflects the slope of the roof called for by the master planning shape rules governing the site.

Enclosed by the open wings is a landscape lush with foliage from Muar and Perak in nearby Malaysia. It has secret paths and streams running through the dense planting and into rock pools around which lunchtime strollers may sit. Originally the courtyard was intended as an outdoor cinema but when the client discovered they would have to provide toilets and provide other services they decided on the theme of an overgrown planet.

Overhead a third of the V shaped gap between the office wings is crossed by glazing and long aluminium louvres. On either side the elevations step down, each floor overhanging the next and the ends of the wings have a more exaggerated stepping, emphasised by what are effectively small open greenhouses draping hanging planting in a series of cascades.

This external glass wrapping defines the external shape of the building. It has a sleek metallic quality and the great shimmering skin is bent around the nose and sides, cut away at the lower edges and left flying in the wind at each ragged end of the tapering V-shaped plan – which incidentally has an average net to gross area efficiency of more than 80 per cent.

There are several special things about this suave and sophisticated building. The ground level entrance lobby occupies the 'nose' of the floor with the concierge desk in front of the hitech metal lifts. The curved perimeter of the lobby has an extraordinary continuous adzed timber seat in Malaysian timber which is jointed with wooden butterfly joints at seemingly random intervals – actually where a join was needed during installation.

The other is the top floor loft which has the rough finish and unprescriptive layout of an artist's warehouse conversion with a very high sloping roof, random pipework, the underside of a mysterious stairway whose beginning and end are invisible.

Winning Awards
2017
Silver Winner, Architecture, Building and Structure Design
2016
Honorable Mention, Commercial Architecture
2015
Finalist, Best Non-Public Use Project (Commercial)
Finalist, 5A Grade Office/ Grade A Office (Built)
2013
Finalist, Best Office and Business Development
2012
Finalist, Best Future Building of the Year
2011
Gold Winner, Best Futura Projects
Winner, Future Commercial/ Mixed Use Projects
Finalist, Future Projects and Commercial Projects
5-Star, Best Office Architecture Award, Singapore
Best New Global Design
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
Next Project
Sandcrawler
What we do / Architecture / Mixed use / Xihongmen Mixed-use Development, Da Xing District
View Our Projects